Backgammon online

Rummikub - Rummikub Spelregels - basis uitleg van de regels van Rummikub

 
 Rummikub online spelen
Hoe speel je Rummikub?
Rummikub is een kaartspel gebasseerd op behendigheid voor 2 tot 4 spelers. Het spel wordt gespeeld met 1 pakje kaarten zonder jokers (52 kaarten). In een spel met 2 spelers krijgen beide spelers 10 kaarten. Met 3 en 4 spelers wordt er aan iedere speler 7 kaarten gedeeld. Het doel is als eertste al je kaarten kwijt raken. Dit kan gedaan worden door de kaarten in setjes (drie vijfen) en straten (schoppen 6-7-8) weg te leggen. Elke kaart kan onderdeel zijn van 1 setje en kaarten die nergens bij horen, over zijn worden deadwood genoemd. (Denk aan het spel rummikub)
 
Rummy Royal
Beginnen
Een speler begint de beurt door een kaart te trekken van de stapel weggelegde kaarten 'discard pile' of van de stapel verse kaarten 'stock pile'. Aan het eind van de beurt moet de speler 1 kaart wegleggen op de discard pile.
 
 
Winnen
Rummikub kan gewonnen worden op 3 manieren: Gin, Knock en Undercut.
 
Gin: Een speler legt al zijn kaarten uit zijn hand in setjes en/of straten weg en legt de laatste kaart op de discard pile, er zijn geen kaarten over (geen deadwood)
 
Knock: Hetzelfde gebeurt alleen zijn er wel enkele kaarten over met een waarde van 10 punten of minder.
 
Undercut: Tegenstander heeft gelijk aantal punten in deadwood (kaarten die over zijn) als degene die het spel afrondt.
 
Nadat een speler Gin speelt mogen de verslagen tegenstanders alsnog de setjes en straten die ze dan hebben wegleggen zodat er minder deadwood is en een lager aantal strafpunten.
 
Nadat een speler Knock speelt mogen de tegenstanders wederom hun kaarten op dat moment in setjes en straten wegleggen maar mogen zij ook de setjes en straten van de tegenstander aanvullen. Hiermee zijn er veel meer mogelijkheden van je kaarten af te komen dan bij Gin.
 
De speler met het meeste aantal punten wint. Bij Gin ontvangt de speler 25 punten. De tegenstanders krijgen bij Gin het dubbele aantal van hun kaarten die voer zijn, deadwood, in strafpunten.
 
Bij Knock ontvangt de speler 10 punten. De tegenstanders krijgen eenmaal de waarde van hun deadwood als strafpunten min het aantal strafpunten dat de Knocker zelf als deadwood heeft.

Punten: Een Aas is 1 punt waard. Alle overige plaatjes zijn 10 punten waard. En de overige kaarten hebben de waarde van het getal.
 
 
Rummy
 
< Terug naar de Index
 

© 2007 backgammononline.nl, all rights reserved