Backgammon online

Backgammon Spelregels - Binnen 3 minuten leren hoe je backgammon speelt?

 
 
Spelregels
Voor dat er begonnen wordt met het spelen van Backgammon is het handig eerst deze pagina goed door te lezen. Hier wordt in het kort de basis van het spel met de daarbij behorende regels uitgelegd.
 

Doel: Het doel is om als eerste al je speelstenen, oftwel schijven, “veilig” in je laatste vak, het thuisveld te krijgen en ze daar vervolgens weer uit te halen.

Bord: Wit speelt in de richting van zijn thuisveld (rechtsonder) zoals weergegeven met de witte pijl. Wit heeft dus tot doel om zijn 15 schijven in het eigen thuisveld te krijgen en ze vervolgens uit te halen. 
 
Begin: Beginopstelling (afbeelding 1), soms wordt in spiegelbeeld hiervan gestart.
 

afbeelding 1

 
Start: Wie het hoogste gooit met 1 dobbelsteen, begint. De eerste zet wordt gedaan aan de hand van de twee zojuist gegooide dobbelstenen. Vervolgens gooi je elke beurt met 2 stenen tegelijk. Per dobbelsteen mag 1 speelschijf het gegooide aantal ogen van 1 dobbelsteen verzet worden. Er kan gekozen worden beide dobbelstenen voor één speelschijf te gebruiken. Wordt er dubbel gegooid, mogen er 4 zetten gedaan worden, dubbel 3 betekent dus 4 schijven 3 plaatsen verschuiven.
 
Zetten: Er mag enkel vooruit gezet worden, dus in de richting van het thuisveld. Een steen mag het preciese aantal ogen van een van de gegooide dobbelstenen vooruit gezet worden. Dat veld moet vervolgens wel leeg zijn, eigen stenen bevatten, of 1 steen van de tegenstander bevatten die dan vervolgens geslagen wordt, dit heet dan een hit.
 
Slaan: Wanneer een steen verschoven wordt naar een veld met 1 steen van de tegenstander wordt deze steen geslagen. De steen van de tegenstander moet uit het veld, naar de Bar, en zal weer opnieuw moeten inkomen.
 
Inkomen: Inkomen gebeurt in het thuisveld van de tegenstander. Er moet gegooid worden. Deze worp dient overeen te komen met een vrij veld in het thuisveld van de tegenstander, of met een veld waar 1 steen van de tegenstander staat, of stenen van jezelf. Is dit niet mogelijk dan gaat de beurt over.
 
Uithalen: Vanaf het moment dat er 15 stenen (alle speelstenen van 1 speler) in het thuisveld gebracht zijn mag worden begonnen met uithalen, het letterlijk uit het spel halen van de stenen. Uiteindelijk win je indien je als eerste al je stenen (15) hebt uitgehaald.
 
Verdubbelen: Wanneer de verdubbelingsteen in het spel zit kan er door een van de spelers tijdens zijn of haar beurt besloten worden de verdubbelingssteen aan te bieden aan de tegenstander. Hiermee biedt je aan voor het dubbele aantal punten verder te spelen. De tegenstander kan de steen weigeren maar verliest dan direct de wedstrijd (1 punt). Wanneer hij de verdubbelingssteen aanneemt wordt verder gespeeld voor 2 punten. Vanaf dit moment is hij de enige die nogmaals de steen mag aanbieden.
 

Puntentelling: Het eerste alle 15 stenen uithalen betekent dat je wint (1 punt). Het eerste alle 15 stenen uithalen voordat de tegenstander is begonnen met uithalen betekent een Gammon (2 punten). En tot slot kun je al je stenen al hebben uitgehaald terwijl de tegenstander nog niet daarmee is begonnen en zelfs nog een steen in jou thuisveld heeft staan, dit is een Backgammon (3 punten).

 
 
Ben je klaar om backgammon te spelen?
Ga dan nu naar de Backgammon Download
 
Bekijk ook onderstaande pagina's
 
- Meer uitgebreide informatie over de backgammon spelregels
- Eerst in het kort een speluitleg video bekijken?
- Enkele handige backgammon strategie tips om beter te spelen.
- Overzicht van enkele veel gemaakte fouten zodat deze voorkomen kunnen worden.
 
< Terug naar de Index
 
Andere spellen leren spelen: Pokeren | Rummy | Bingo
 

© 2007 backgammononline.nl, all rights reserved